klik voor opening en aanwezigheid

De geschiedenis van onze praktijk

Het is al weer meer dan een eeuw geleden dat in 1898 de familie Groenink haar opticiensbedrijf in de Sarphatistraat 52 in Amsterdam begon later werd dit op nr 32 in de sarphatistraat.

Het optiek bedrijf ging van vader op zoon over. Dus ben ik al op jonge leeftijd met het optiekvak in aanraking gekomen. Ik ben alweer ruim 40 jaar betrokken bij ons familiebedrijf, eerst in Amsterdam en nu, sinds 2009, in Uithoorn.

Om ons bedrijf voort te zetten sprak mij de combinatie van techniek en contact met de klant in eerste instantie erg aan. Toen ik mij na verloop van tijd verder ging verdiepen in de oogmeetkunde (later optometrie) en contactlenzen, besefte ik pas goed hoe veelzijdig ons familiebedrijf eigenlijk wel is. Klik hier voor autobiografie.

Vroeger sprak men nog niet zo graag over een bril. Het was toch min of meer een noodzakelijk kwaad en om daar nou ook nog geld voor uit te geven…

In onze praktijk in Uithoorn hebben we nog steeds een unieke verzameling van antieke brillen die mijn grootvader en vader hebben aangelegd.

Ik herinner me nog goed de komst van de eerste optiekzaak die vooral de nadruk legde op de prijs. De hele optiekwereld stond op zijn kop en we kunnen gerust stellen dat dat het beging was van een totale omwenteling in de optiek.

Bedrijven werden gedwongen te kiezen tussen prijs en kwaliteit. Wij probeerden een ideale combinatie te vinden van deze twee. Meerdere ketens grepen hun kans en door reclame die ze maakten, werd de prijs belangrijker dan de kwaliteit van het comfortabel zien.

Mode sprak mij minder aan dan dat mijn vader deed. Ik vond de kwaliteit van het zien belangrijker. Ook ontdekte ik als functioneel optometrist dat je “ontspannen zien” kon leren en dat mensen met asthenopen klachten zoals hoofd- en nekpijn, evenwichtstoornissen, dubbelzien en lees- en leerstoornissen goed geholpen konden worden. Dit vergde echter zoveel tijd dat er weinig tijd overbleef voor het inkopen en verkopen van brilmonturen.

Dus is ons familiebedrijf een beetje veranderd van een optiekbedrijf naar een volledige Functionele optometrie praktijk waarbij we de brillenglazen nog altijd zelf slijpen om alles te kunnen doen om u of uw kind zo goed mogelijk te kunnen helpen. Het doel blijft daarbij om rustig en comfortabel binoculair enkelzien te bereiken.