klik voor opening en aanwezigheid

Autobiografie

Rob Groenink BSc. Opticien, optometrist, functioneel optometrist en contactlens specialist, is geboren op 8 april 1953 boven de optiekzaak van zijn vader. Raakte op zeer jonge leeftijd al geboeid door het optiekvak van zijn vader.

Behaalde zijn diploma’s opticien, optometrist en contactlensspecialist in 1978 tot 1984. Rob heeft geruime tijd stage gelopen op de afd. oogheelkunde in het Leyenburg Ziekenhuis te Den Haag.

Was van 1981 tot 1997 examinator en maakte deel uit van de examencommissie bij de SVGB voor het diploma optometrist.

Werd in 1984 mede eigenaar van de optiekzaak van zijn vader en nam in 1995 de zaak helemaal over en werd samen met zijn vrouw eigenaar van Groenink & Zn optiek.

Studeerde in 1999 af aan de Faculteit Gezondheidszorg te Utrecht, ter voorbereiding op wettelijke erkenning van het beroep optometrist. In november 2000 kreeg het beroep Optometrie de wettelijke erkenning binnen de eerstelijns oogzorg en viel vanaf dat moment onder de wet BIG.

Mode sprak mij minder aan dan dat mijn vader deed. Ik vond de kwaliteit van het zien belangrijker. Ook ontdekte ik als functioneel optometrist dat je “ontspannen zien” kon leren en dat mensen met asthenopen klachten zoals hoofd- en nekpijn, evenwichtstoornissen, dubbelzien en lees- en leerstoornissen goed geholpen konden worden. Dit vergde echter zoveel tijd dat er weinig tijd overbleef voor het inkopen en verkopen van brilmonturen. Dit heeft mij in 2008 doen besluiten om de optiekzaak te verkopen.  Hierdoor is ons familiebedrijf een beetje veranderd van een optiekbedrijf naar een volledige Functionele optometrie praktijk waarbij we de brillenglazen nog altijd zelf slijpen om alles te kunnen doen om u of uw kind zo goed mogelijk te kunnen helpen. Het doel blijft daarbij om rustig en comfortabel binoculair enkelzien te bereiken.

Rob heeft verschillende lezingen gegeven binnen de beroepsvereniging (OVN).

Was binnen deze vereniging vice-voorzitter van de sectie Functionele Optometrie. Volgde daar naast nog verschillende cursussen en behaalde diverse certificaten in het binnen en buitenland. Waar onder:

  • Behavioral Optometry (Gedragsoptometrie) (door Paul Harris OD)
  • Visuele training (door Stefan Collier)
  • Sport Vision (door Stefan Collier)
  • Binokulare vollkorrektion der MKH (door. Werner Maidoesky)
  • Orthoptische vaardigheden. (door M.L.F.B. Luiten, arts)
  • Syntonic Optometry (door Stefan Collier)
  • Signalering van oogafwijkingen bij kinderen: van baby tot brugklasser (VUmc Amsterdam)

Onder andere in dit kader heeft hij meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek naar het voorschrijven van prismabrillen zowel door orthoptisten als optometristen. Voor meer informatie over prismabrillen, Rob heeft als doel om samen met het landelijk platvorm oogzorg en de diverse beroepsverenigingen het verbeteren van de doelmatigheid en afstemming van de oogzorg waarbij een multidisciplinaire aanpak in het belang van de cliënt voorop staat. Voor meer informatie over prisma brillen, klik hier.